NATUURLIJKE VIJANDEN
In de wereld van de ongewervelden stikt het van de natuurlijke vijanden.
Hieronder staan er enkele vermeld – bekijk wie er aan welke kant staat!
Er zijn er uiteraard nog veel meer, dus laat het ons zeker weten
op facebook.com/killgermbenelux of twitter.com/KillgermBenelux!
Carcinops pumilio – een natuurlijke vijand van vliegenlarven in mest
Carcinops pumilio larven en volwassen exemplaren zijn roofzuchtig en jagen op de larven van andere insecten, waaronder die van de kamervlieg (Musca domestica). De kevers zijn niet alleen gunstig omwille van het feit dat ze tot 24 vliegeneitjes en tot 54 onrijpe vliegenlarven per dag kunnen eten, maar ook omdat hun gedrag invloed heeft op de mest. Door tunnels te graven wordt de mest belucht, waardoor deze sneller uitdroogt en makkelijker op te ruimen is. Hierdoor is de mest ook minder geschikt voor vliegen om hun eitjes op te leggen en voor larven om hun levenscyclus af te maken. We willen voorkomen dat onze roofzuchtige “vrienden” in dergelijke situaties worden gedood, omdat ze zo gunstig zijn.
Trichogramma sluipwesp – een natuurlijke vijand van de kleermot
Kleding en wollen tapijten kunnen aangetast worden door larven van de kleermot (Tineola bisselliella). Parasitaire Trichogramma sluipwespen hebben een uitstekend reukvermogen en kunnen gelegde eitjes van kleermotten lokaliseren door middel van kleine deeltjes vleugelschubben die de vrouwelijke motten verliezen wanneer ze eitjes leggen. Trichogramma wespen parasiteren op de gelegde eitjes van motten, leggen hun eigen eitjes erin zodat er, in plaats van een mottenlarve, een nieuwe nuttige parasitaire wesp uitkomt. Deze cyclus herhaalt zich zolang er motteneitjes beschikbaar zijn. De parasitaire wespen zijn alleen geïnteresseerd in de motteneitjes. Wanneer deze eitjes verdwenen zijn, gaan ze dood.
Het Aziatisch lieveheersbeestje – één van de meest invasieve soorten ter wereld,
die voor een snelle achteruitgang van inheemse soorten zorgt
Het Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) is één van de meest invasieve insectensoorten ter wereld. Het kostte de grijze eekhoorn bijvoorbeeld 100 jaar om zich door heel Groot-Brittannië te verspreiden terwijl het Aziatisch lieveheersbeestje dat in minder dan tien jaar deed. Gegevens tonen een mogelijk verband aan tussen de intrede van het Aziatisch lieveheersbeestje en dalingen in een aantal inheemse lieveheersbeestjessoorten.
Roodwitte celspin – een natuurlijke vijand van de pissebed
Pissebedden worden, net als regenwormen, over het algemeen als nuttig beschouwd; in tuinen vanwege hun rol bij het bestrijden van plagen, het produceren van compost en het “omspitten” van de grond. Hun natuurlijke tegenstander is de roodwitte celspin (Dysdera crocata). ’s Nachts wagen ze zich aan jachttrips op zoek naar hun favoriete prooi: pissebedden. Gewapend met enorme, uitstekende monddelen, zijn ze in staat om deze zware prooi te vangen en te doden. Roodwitte celspinnen zijn één van de weinige spinnensoorten die in staat zijn om een pijnlijke beet te geven, waarvan men ook duizelig of misselijk kan worden.